Örende Gün Batımı

Örende Gün Batımı
Burhaniyeli Sevil

9 Şubat 2012 Perşembe

Burhaniye kitapları


Burhaniye'nin geçmişini öğrenmek istiyorsanız Yücel Aras'ın YAŞAYAN KENT, Körfeze ismini veren şehir ADRAMYTTEİON-KEMER- BURHANİYE'DE deve güreşleri, Körfeze imini veren şehir ADRAMYTTEİON-KEMER-BURHANİYE'DE CAMİLER-VAKIFLAR ŞEYH MUHYİDDİN-İ RUMİ  kitaplarını temin edip okuyabilirler..
    1947 yılında burhaniye'nin genel durumunu yönetim yapısını köylerini burhaniye'nin tarihçesini güzel bir anlatım olarak bizlere sunmuş..

Dilerseniz bu güzel kitabın önsöz kısmını size aktarmak istiyorum..
        YAŞAYAN KENT
ÖNSÖZ
   M.Ö. 3000-2000 yılları arasında idari ve dini bir yapıyla yerleşimleri yaratan bu tarihi şehir Adramytteion'da;
       Zaman gelmiş tarihin en zengin kralı Kroiso'un kardeşi Ören Tepe'nin en yüksek zirveine saraylar yaptırmış. Zaman olmuş Homero'a ilham kaynağı olan 12 ay 4 mevsim eksik olmayan güneşin altında kilometrelerce uzayan ipeğe benzeyen kumsallarında sarı saçlı Lidya kızları altın tanecikli kumlarda güneşlenmiş,zaman gelmiş Elen ve Roma dilberleri tabiatın özenerek yarattığı Kemer Burhaniye'de camı cem elde neşe dağıtmış, Anahor şehrinin sakinleri denizin ve sahilin güzelliklerinde dünya nimeti bu cennet yerde yaşamasını bilmişler.
      Zaman gelmiş zalim korsanlar, Ören tepede zenginliği ile dillere destan Anahor şehrinde taş üstünde taş bırakmamışlar. Zaman gelmiş Mysia kıtasında zaman gelmiş Truva şehri dahil tüm Roma'nın hukuk merkezi olmuş, zaman gelmiş Roma'ya giden Adremittosli hitaplar görgü ve bilgileriyle kıtanın haklarını savunmada Roma senatosunu hayretler içinde bırakmışlar.
       Zaman gelmiş körfeze ismini veren bu şehir 4-5 yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun kutsal din merkezi olmuştur.Kısacası tarihe yön vermiş.Medeniyetlere, kültürlere damgasını vurmuş, örnek olmuş, haklı olarak da ilkler şehri,medeniyetler beşiği ünvanına erişerek dünya tarihinin destanını yazmıştır.
     Bugün ise atalarımızın emanet ettiği bu güzide topraklar üzerinde yaşayan halk,dostluğun ve barışın simgeleştiği uluslararası ilişkilerde kendinden bahsettirmesini bilmiştir.
      Bu belde halkını arkasına alarak geleceklere ufuk açan Belediye Başkanı Sayın Fikret AKOVA ve Meclisini, ilçe halkını hal ettikleri mertebeye taşıdıkları için candan kutluyor, saygılar sunuyorum.
                                                                                  YÜCEL ARAS

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...